Rodinné menu snadno a kvalitně

Rodinné menu by nejen v době koronavirové infekce mělo obsahovat především výživná a zároveň lehce stravitelná jídla.
Pokud tedy jste v těchto dnech se svou rodinou doma, uvařte si. Vařte si kvalitní, snadná a rychlá jídla. Pomohou vám nejen ke stabilní náladě, ale i rozumné kondici. Vařte si pravidelně a do přípravy zapojte také děti. Teenageři vám v budoucnu za získané zkušenosti poděkují. V žádném případě na to nezůstávejte sami!
Ať už se děje cokoliv, jíst je prostě musí. Každodenní příprava kvalitní stravy pomůže rodině lépe si udržet rytmus dne. Ideální jsou 3 denní jídla. Pokud potřebujete svačit, dopřejte si ovoce a zeleninu.
Inspirujte se, buďte kreativní a pusťte se do vaření!

K snídani „Sladkou skleničku“

Skvělá jednoduchá snídaně, kterou si připravíte už večer. Ráno vše lehce promícháte a jíte. Snídaně je plná živin. Poskytne vám spousty energie na celé dopoledne.
Budete potřebovat skleničku s pevným uzávěrem s objemem cca 300 ml. Rozdělíte si ji na pomyslné třetiny a plníte:
1.třetina skleničky: jemné ovesné vločky + zalijete studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené
2.třetina skleničky: zakysaný mléčný výrobek neochucený, např. jogurt
3.třetina skleničky: ovoce + semínka, oříšky, marmeláda, kakao, koření
Po naplnění skleničku uzavřete a necháte stát do rána na kuchyňské lince.

Můžete se nechat inspirovat těmito oblíbenými variacemi:
Vločky + skyr + banán, kakao, slunečnicová semínka
Vločky + jogurt + borůvky, borůvková marmeláda, mandle
Vločky + tvaroh + jablko, burákové máslo, skořice
Pokud preferujete více sladkou chuť, doslaďte medem od včelaře nebo pár datlemi, rozinkami apod. Dozdobit můžete květy fialek nebo sedmikrásek.

K obědu „Špecle“

Těsto pro cca 4 porce:
400 g celozrnné špaldové mouky (možno polovinu nebo celou nahradit bílou polohrubou moukou)
4 vejce
1 lžička soli
cca 100 ml vody
Do mísy postupně přidáte mouku, vejce, sůl a vodu. Vymícháte hladké, lehce tekuté těsto, které necháte 15 minut odpočívat. Mezitím přivedete ve velkém hrnci vodu k varu. Jakmile začne vřít, osolíte ji. Skrze speciální cedník na špecle (halušky) roztíráte těsto přímo nad vroucí vodou. Vytváří se drobné špecle. Jakmile jsou uvařené, vyplavou na povrch. Vylovíte je děrovanou naběračkou a necháte odkapat. Promažete troškou másla.
Špecle si připravíte podle chuti buď se špenátem nebo s masem a zeleninou.

Špecle se špenátem
200 g špenátu
70 g cibule
40 g oleje
20 g česneku
120 g strouhaného parmazánu (goudy, eidamu)
100 ml smetany 12%
Na pánvi osmahnete drobně nakrájenou cibulku a po chvíli přidáte posekaný česnek. Po osmahnutí přidáte spařené a pokrájené listy špenátu. Přilijete smetanu, osolíte a krátce podusíte. Na talíři špenátem přelijete špecle a sypete strouhaným sýrem, nejlépe parmazánem. Další variantou je smíchat špecle se špenátem, vložit do vymaštěné zapékací nádoby, zasypat strouhaným sýrem a zvolna zapéct. Na talíři můžete přizdobit sezónní čerstvou zeleninou.

Špecle s masem a zeleninou
3 kuřecí prsa
400 g čínské zeleniny (mražené)
1 cibule
olej
sůl, pepř, koření na čínu
Ve větší pánvi osmahnete na oleji nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáte kuřecí maso nakrájené na nudličky, sůl, pepř a koření. Po opečení přidáte čínskou zeleninu a opékáte dalších cca 10 minut. Na závěr přimícháte špecle, dochutíte podle potřeby. Podáváte na talíři obloženém sezónní čerstvou zeleninou.

K večeři „Krémovou polévku“

Krémové polévky jsou jednoduché a velmi oblíbené. Můžete zvolit lehčí pórkovou nebo výživnější hrachovou polévku.

Pórková krémová polévka

2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
500 g pórku
200 g brambor
špetka muškátového květu
sůl
1 l zeleninového vývaru nebo vody
250 ml rostlinné smetany (nemusí být)

V hrnci rozehřejete dvě lžíce oleje a necháte na něm změknout pokrájenou cibuli a dva stroužky česneku. Přidáte 500 g na kolečka pokrájeného pórku a 200 g brambor nakrájených na kostičky. Okořeníte špetkou muškátového květu a chvíli společně mícháte. Osolíte, zalijete 1 l zeleninového vývaru nebo vody a vaříte 20 minut doměkka. Rozmixujete ponorným mixérem a zjemníte 250 ml rostlinné smetany. Na talíři zdobíte kolečky syrového pórku. Polévku je vhodné podávat s krajíčkem celozrnného žitného chleba.

Hrachová polévka s tymiánem

500 g sušeného zeleného hrachu, předem namočeného (přes noc) a propláchnutého
1 pórek
3 mrkve
4 snítky tymiánu
2 lžíce másla nebo oleje
1 l vývaru nebo vody
voda dle potřeby
sůl, pepř, muškátový oříšek

Pórek omyjete a očistíte, mrkev oloupete a vše nakrájíte na kousky. Tymián po omytí otřepete a lístky otrháte. Máslo rozpustíte v hrnci a za stálého míchání v něm osmažíte tymián s pórkem a mrkví. Přidáte hrách, přilijete vývar, doplníte vodou tak, aby byl hrách zcela ponořený a přivedete k varu. Hrách se vaří pod pokličkou při mírném žáru doměkka asi 1 hodinu. V průběhu varu můžete v případě potřeby přidávat horkou vodu. Po uvaření a rozmixování by měla hrachová směs utvořit jemný krém. Dochutíte solí, pepřem, muškátovým oříškem. Podávat můžete s krajíčkem celozrnného žitného chleba.


Dobrou chuť všem!

Šárka Blatná – výživové poradenství Kuřim

Specializuji se na výživové poradenství zaměřené na správné, účelné a hlavně přirozené použítí potravin. Pomáhám klientům zharmonizovat stravovací návyky, aby měli dostatek energie vést naplněný a pohodový život. Zabývám se Estetickou Regenerační a Revitalizační Kryoterapií.